GRATIS bog, tips og nyheder
Klik her, hvis du vil have et uddrag fra bogen om dating, gode tips til at tiltrække og fastholde en dejlig kæreste, samt være opdateret med nyheder. Flere oplysninger.

Hvad er selvansvarlighed?

Ansvarlighed og selvansvarlighed er ikke det samme, for det ene kan læres og det andet skal opleves. Meget børneopdragelse går ud på at lære at tage ansvar.

Selvansvarlighed er noget, man skal opsøge af egen drift. Det kan ikke påtvinges andre eller tillæres, og det kommer ikke af sig selv. Man skal have en passende motivation for at blive selvansvarlighed. Motivationen udspringer ofte af en smerte, man vil undgå, men kan også være noget godt, man søger hen imod.

Som singleterapeut lever jeg af at hjælpe mennesker med at finde selvansvarligheden. At være selvansvarlig kan imidlertid være temmelig ubehageligt. Hvis man ikke har fundet en kæreste, eller man har været igennem adskillige parforhold og igen er single, er det sidste man ønsker at få at vide, at man selv er ansvarlig for fortrædelighederne.

Det kræver en modenhed og et overblik at kunne sige: ”Det er mine egne valg, der har ledt mig frem til, at jeg bliver ved med at være alene, at jeg endnu engang er blevet forladt, eller at jeg igen og igen støder ind i den samme båtnakke/hystade”.

Det handler ikke om SKYLD, som på ingen måde er det samme som ANSVAR. Det er bestemt ikke din skyld, at det er gået galt for dig. Men det er dit personlige ansvar.

Der er kun fem ting, vi er nødt til: At trække vejret, at drikke, at spise, at komme af med det igen, samt at sove. Resten i livet er valg.

En selvansvarlig kvinde kunne fx sige: ”Jeg valgte selv at være sammen med den mand. Jeg var tiltrukket af ham på grundlag af mine forudgående valg af måde at leve på. Jeg valgte at blive hos ham og få børn med ham. Jeg valgte ikke at få justeret mine holdninger og adfærd, hvilket betød, at han i sin afmagt slog mig. Jeg er selv ansvarlig for den vold, jeg har været udsat for.”

Eller den selvansvarlige mand kunne sige: ”Min uddannelse var mit eget valg. Jeg kunne være sprunget fra, hvis jeg ville, men jeg gennemførte uddannelsen, og det var også mig, der sendte jobansøgningerne, og var til jobsamtalen. Det var mit ansvar, hvor meget jeg satte mig ind i jobbet, og hvor værdifuld jeg gjorde mig selv. Jeg valgte selv, hvor loyal jeg ville være, og om jeg ville holde øje med andre jobmuligheder, der var bedre for mig på langt sigt. Jeg valgte selv, hvor meget tid og energi jeg ville bruge på efteruddannelse og personlig udvikling.”

De selvansvarlige single kunne fx sige: ”Jeg har selv valgt at leve alene. Jeg valgte at holde fast i forestillingen om den eneste ene og perfekte partner. Det var mit valg ikke at indlede en personlig udvikling, så jeg havde bedre chancer for at kunne tiltrække mig en ideel partner. Jeg valgte at kassere et antal potentielle partnere, fordi de ikke var gode nok. Og jeg valgte at fokusere på karriere, fest, farver og ferier, frem for at blive den person, som hviler i sig selv og er i stand til at tiltrække og fastholde en dejlig partner.”

Ovennævnte kan man af gode grunde ikke sige direkte til mennesker, der ikke har bedt om det. Det må de nemlig helt selv finde ud af.

Selvansvarlighed er at være klar over, at alt, hvad jeg oplever, er mine egne spejlbilleder. Alt, hvad jer ser og opfatter, er noget, der handler mere om mig, end om de personer eller situationer, jeg ser og hører. Hvad jeg mener med dette, vil jeg beskrive med en lille fortælling:

markvejtilst_thumb.jpgForestil dig en markvej en skøn efterårsdag. Fuglene fløjter og solen er endnu dejlig varm. Hen ad markvejen går der fire mennesker i tavshed. De kigger ind på den samme mark til højre, men ingen af dem siger noget. Da de kommer hen for enden af markvejen, standser de op, og begynder at tale om, hvad de så på den pågældende mark. Nu skal det lige tilføjes, at den ene af disse mennesker er landmand, den anden er jæger, den tredje er soldat, og den fjerde er ejendomsmægler. Hvad mon de fik øje på og noterede sig? Ville det ikke være sandsynligt, at de hver især så nogle ting, som havde noget med dem selv at gøre? Det var nøjagtigt den samme mark, de kiggede på, men landmanden kunne se hvordan afgrøderne stod, jægeren så vildtet i krattet, soldaten scannede lynhurtigt hvordan han ville være i stand til at skjule sig for fjender, og ejendomsmægleren så den fantastiske udsigt.

Alt, hvad vi opfatter, har altså noget med os selv at gøre. På godt og ”ondt”. Det er både bevidste og ubevidste sider af os selv, vi ser. Og de sider, vi bryder os mindst om i os selv, er de sider, vi har sværest ved at være selvansvarlige omkring.

Selvansvarlighed kan som sagt ikke indlæres eller påtvinges andre. Den skal leves, for at kunne forstås.

Mange mennesker går igennem livet uden nogen sinde at have lyst til eller behov for selvansvarlighed. Nogle trives fint med at brokke sig, at give andre skylden, at opleve det ene nederlag efter det andet, at gå fra den ene skilsmisse, fyring og sygdom til den næste, grundlæggende at være utilfreds og utilfredsstillet, m.m. Verden er fuld af den slags mennesker, der har en naiv-barnlig indstilling hele livet igennem.

Spørgsmålet er kun, hvornår man er så parat, at man vil og kan tage ansvaret for sig selv. Ofte skal man gennem en personlig krise. Det var den vej, jeg selv valgte at gå, da jeg var omkring 30 år. Det var bestemt ikke sjovt eller nemt, men det har til gengæld bragt mig til et sted i mit liv, som er betydeligt mere tiltrækkende og behageligt, end der, hvor jeg var før. Fx har det givet mig et dejligt parforhold og barn. Og det er det, jeg hjælper andre med også at kunne få.

Leave a Reply

Bog om dating for mænd
Hvordan kan man finde sit livs udkårne og få parforholdet til at vare ved?
Bog

Læs mere om bogen på
www.Datingsider-SiderAfDating.dk

Soulmate gratis samtale coaching
Afklarende samtale
Ønsker du mere klarhed om hvordan du kan finde en kæreste?
Gratis afklarende samtale
Telefon


Eksempler frihed kontakt nyheder
Ny gruppe for singler
Denne gruppe vil give dig større klarhed som single, og vise dig hvad der skal til for at du kan tiltrække dig din ideelle partner og få parforholdet til at være ved. Klik her for at læse mere

Eksempler frihed kontakt nyheder
Artikler og blogposts

Klik på Blog/Nyheder for at læse forskellige artikler om dating og singleliv.
.
Foredrag og coaching

Klik på FOREDRAG eller WORKSHOP eller KURSUS eller COACHING eller GRUPPE for at læse mere
.
Følg os på facebook
facebook
Tilbud!
De mest læste artikler